luni, 22 august 2011

CELE MAI DRAGI LOCURI

 Pe langa locurile de care ne atasam de-a lungul vremii,dintr-un motiv sau altul,mi se pare normal ca o pozitie speciala sa fie ocupata de cel in care ne-am nascut.
Eu una,nu pot decat sa ma mandresc la acest capitol.Iasi este,cu siguranta,un oras de vizitat(si nu o spun pentru ca acolo m-am nascut).
Cei care au avut ocazia de a trece pe acolo si de a stationa o vreme stiu la ce ma refer.
Acel parfum special ce pluteste in aer,specific oraselor cu vechime,te vrajeste si te face sa iti doresti sa tot revii si sa tot descoperi noi locuri ce iti vor deveni de suflet.Copoul auriu toamna,agitatia data de multii studenti pusi pe distractie,oamenii calzi(si mult mai deschisi catre comunicare decat in multe alte regiuni.Chiar nu e o generalizare.),imbinarea de vechi si nou....Si lista ar putea continua.
Dar pentru cei care inca nu au pasit prin dulcele targ,am pregatita o mica prezentare.Care,poate va reusi sa va faca sa va indreptati pasii catre acest oras,cu urmatoarea ocazie.
ASADAR:



1.PALATUL CULTURII:a fost inaugurat, în 1926, de către regele Ferdinand al RomânieiUn incendiu de la sfârșitul sec. al XIX-lea a distrus acel palat, la începutul secolului următor luându-se decizia ridicării actualei construcții.Astăzi Palatul Culturii din Iași este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova” ce cuprinde Muzeul de Istorie a MoldoveiMuzeul Etnografic al MoldoveiMuzeul de ArtăMuzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. În aripa de nord-est a palatului se află sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi”.




2.TEATRUL NATIONAL:"VASILE ALECSANDRI":este o instituție publică culturală, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, fiind cel mai vechi Teatru Național din România.Planurile clădirii aparțin celebrilor arhitecți vienezi Fellner și Helmer, ce au proiectat construcții similare din VienaPragaOdessaZürich.
Clădirea Teatrului Național este o veritabilă bijuterie arhitectonică adăpostind adevărate monumente de artă: Cortina pictată în 1896 de meșterul vienez M. Lenz și terminată de unul din discipoli, prezintă în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române (Moldova, Transilvania și Țara Românească); Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanș scena de restul sălii; Plafonul pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri și încadrat în stucatura rococo; Candelabrul din cristal de Veneția cu 109 becuri.
Inaugurată odată cu teatrul, uzina electrică a acestuia a marcat începutul iluminatului electric la Iași.
În prezent, această clădire găzduiește și Opera Națională Română din Iași.


3.PIATA UNIRII:simbolul Iasului, Piata Unirii este principalul nod din care pornesc toate traseele turistice iesene.


4.MITROPOLIA:este situata pe locul a doua biserici din secolele XV si XVII.A fost construita in urma decretului dat de domnitorul Sandu Sturdza, in 8 august 1826. R ridicarea bisericii s-a facut in timpul Mitropolitului Veniamin Costachi, intre anii 1833 - 1839.







5.UNIVERSITATEA :"ALEXANDRU IOAN CUZA":in atmosfera de sarbatoare a Unirii Tarii Romanesti si a Moldovei intr-un singur stat a luat fiinta prima institutie de invatamant superior din Romania, Universitatea din Iasi. Inaugurata la 26 octombrie 1860, Universitatea poarta numele Domnitorului caruia i se datoreaza acest act fundamental de cultura romaneasca: Alexandru Ioan Cuza.
De la infiintarea ei si pana in prezent, structura Universitatii din Iasi a fost intr-o continua schimbare, in armonie cu evolutia societatii si culturii romane.




6.Grădina Copou: (sau Parcul Copou) este cel mai vechi parc din Iași, situat pe dealul CopouluiÎnvelit într-o adevărată pădure de copaci, Copoul se numea la începutul îndelungatei sale existențe "Podu Verde", căci trecea printre vii, grădini și livezi străpunse ocazional de acoperisul unui conac boieresc. Vechea "uliță aristocratică a Copoului" este în prezent cartierul Copou, aflat pe dealul cu acelasi nume.Centrul parcului este decorat cu "Obeliscul cu lei" (sau "Monumentul Legilor Constituționale"), ridicat după planurile lui Gheorghe Asachi in cinstea generalului rus Pavel Kiseleff si a reformelor introduse de acesta in Moldova. Putini stiu ca în Obeliscul cu lei se bănuiește a exista un document organic de pe vremea lui Al. I. Cuza. Lângă obeliscul cu lei odihnește "Teiul lui Eminescu", arbore îndrăgit de poet, ce "capata valoarea unui monument viu, cel mai prețios poate, din câte s-au inchinat marelui si nefericitului poet." Teiul urias, bătrân de 100 ani, îsi deschide florile în fiecare primăvară. Ani la rând, această zonă era des vizitată de Mihai Eminescu și iubita sa, Veronica Micle, parcul Copou rămânând și astăzi o marturie nescrisă a iubirii lor și un simbol romantic al Iașului.






7.Grădina Botanică "Anastasie Fătu": este cea mai veche grădină botanică din România. A fost înființată în 1856 de cel ce îi dă numele acum, Anastasie Fătu, medic și naturalist, pe o proprietate cumpărată de acesta. Este împărțită în 12 sectoare, fiecare având un anumit specific.Banca Naționala a României a pus în vânzare, în scop numismatic, prin ghișeele sucursalelor Cluj, Iași, Timiș și București, un set de monetărie dedicat aniversarii a 150 de ani de la înființarea Grădinii Botanice din Iași


8.Palatul Roset-Roznovanu:este un monument de arhitectură,construit în deceniile 7 - 10 ale secolului XVIII-lea, în Iași.Clădirea adăpostește actualul sediu al primăriei Iași. Impresionantă prin somptuozitate și prin fastul interioarelor, a fost construită în deceniile 7 - 10 ale sec. XVIII-lea și restaurată între anii 1830 și 1833 de către cunoscutul arhitect Gustav Freywald, cel care a proiectat și Catedrala Mitropolitană din Iași.


9.BULEVARDUL STEFAN CEL MARE: in prezent, este unul din cele mai scumpe artere comerciale din Moldova. 

10.PALAS-un proiect grandios ce se va finaliza in aceasta toamna(noua inima a orasului)

Ansamblul PALAS, dezvoltat de compania IULIUS GROUP în Iaşi, introduce conceptul de „lifestyle center” pe piaţa de „mixed-use developments” din România.
PALAS integrează în acest complex urbanistic unic spaţii comerciale, hoteliere, birouri clasa A, apartamente, parcare subterană cu circa 2.500 de locuri şi o zonă de entertainment.
Proiectul se desfăşoară pe o suprafaţă total construită de aproximativ 320.000 mp şi presupune o investiţie de peste 260 milioane euro.
Ansamblul PALAS a fost premiat în anul 2007 la Cannes, în cadrul Târgului Internaţional de Retail şi Real Estate MAPIC, la categoria „Best Retail Development over 20.000 sqm”.
Conceput ca un amplu proiect de dezvoltare urbanistică, economică, socială şi culturală, PALAS va contribui la dezvoltarea Iaşului prin atragerea de investitori străini şi la repoziţionarea capitalei Moldovei în circuitul turistic naţional şi internaţional, aducând totodată concepte inedite pe piaţa românească de business şi retail.



11.CASA BILIUS(un loc unde ma simt acasa,atat la propriu,cat si la figurat):
Pe o straduta linistita, "cu iz de poezie", undeva in dealul Copoului, dai de o casa somptuoasa, ce imprumuta numele familiei de viticultori Bilius, pentru a eticheta o experienta unica in aventura culinara si unul din cele mai rafinate restaurante cu specific din Iasi.Gandit a fi o delectare pentru impatimitii artei, a rafinamentului culinar dar si a viticulturii, Casa Bilius se imparte in 3 saloane decorate cu tablouri ale unor pictori ieseni contemporani, vitralii frumos colorate dar si o mini expozitie de teascuri si butoaie in "drumul vinului", holul care face legatura dintre doua saloane. Vinurile sunt majoritatea produse de Casa Bilus. Atentie insa ca licoarea zeilor, care o puteti savura aici, nu are cele mai mici preturi!
Si pentru ca bucataria nu mai e de mult doar un pretext pentru a-ti satisface necesitatile vitale, ci a devenit o arta, Casa Bilius ofera pretioase meniuri frantuzesti, dupa retete originale, alaturi de specialitati romanesti, insumand peste 80 de preparate. Ce iti va lasa "gura apa" e "Chateaubriand a l'or blanc", muschiulet de vita invelit in frunza de vita si sare de mare, transat la masa clientului si servit cu garnitura de cartofi copti. Pastrama de rata e deasemenea una din delicatesele restaurantului.
Atat clientela cat si angajatii creeaza o atmosfera prietenoasa si relaxanta, calitatea servirii si a mancarurilor ramanand ireprosabila.
Preturile reflecta calitatea serviciilor oferite facand restaurantul greu accesibil omului de rand. Cu toate acestea in weekend si mai ales de sarbatori e de preferat sa va faceti o rezervare cu ceva zile inainte, deoarece restaurantul e la mare cautare.
Un restaurant ce denota lux si eleganta impunatoare, exclusivist, cu o atentie sporita la cele mai mici detalii, Casa Bilius e alegerea ideala atat pentru o seara romantica, o iesire din cotidian, cat si pentru o masa de afaceri, fara galagie sau fum(restaurantul are un salon pentru nefumatori) si o servire ireprosabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu